Iedereen kent het wel, die vervelende pluisjes op uw favoriete wollen kleding. Soms zijn ze er reeds na één keer wassen of nadat je het kledingstuk slechts enkele keren gedragen hebt. Maar hoe kunnen we deze pluisjes nu net voorkomen en indien nodig verwijderen? Voordat we enkel tips geven is het ook zeer belangrijk om te begrijpen wat de reden is achter de vorming van deze pluisjes, ook wel pillen genaamd.
Pluizen is een natuurlijk proces
Het is belangrijk om te weten dat het pluizen van wollen kleding een natuurlijk proces is, dat op lange termijn steeds zal voorkomen en dit vanwege de wrijving van de stof. Ten gevolge van deze wrijving vormen er zich pluisjes, deze zijn niets meer dan de vezels van de stof die zich aan het oppervlak van het kledingstuk aan elkaar beginnen te wikkelen. Deze wrijving komt uiteraard ten gevolge van het dragen van en bewegen met het kledingstuk maar daarnaast ook van het wassen van het kledingstuk. Tijdens het dragen van uw kledingstuk ontstaan de pluisjes vooral op de plaatsen waar er veel wrijving met het lichaam voorkomt, bijvoorbeeld aan de hals, onder de oksels, op de onderarmen of op de ellebogen. Daarnaast zal dit echter ook voorvallen op plaatsen waar er wrijving ontstaat met bepaalde accessoires zoals een riem, een halsketting of zelf een ring. Het dragen van accessoires is uiteraard iets dat u deels zelf in de hand heeft en wat u dus mogelijks reeds kan voorkomen.
Wat kan je zelf doen om dit proces te voorkomen
Zoals reeds aangehaald, is het wasproces een bepalende factor aangezien dit voor zéér veel wrijving kan zorgen. Daarom willen wij enkele tips meegeven waarmee u het risico op pluizen, veroorzaakt bij het wassen, kan reduceren. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat kleding niet steeds hoeft gewassen te worden, neem daarom ook eens een kijkje naar onze blogpost waarin 4 alternatieven voor een wasbeurt aan bod komen.
1. Volg de specifieke wasinstructies
De eerste tip is vrij eenvoudig maar daarom zeker niet minder belangrijk. Het voorkomt iedereen wel eens dat een kledingstuk warmer dan aanbevolen gewassen wordt of in de droger gestoken wordt terwijl dit helemaal niet werd aangewezen. Om dit net te voorkomen lees en volg je best de meegeleverde wasinstructies. Dit zal er steeds voor zorgen dat de kleding zo lang mogelijk in zijn beste staat blijft verkeren.
2. Het juiste wasprogramma kiezen
Hedendaagse wasmachines zijn voorzien van (veel) verschillende wasprogramma's, al deze programma's werden door de fabrikant geoptimaliseerd voor een bepaalde soort van was/kleding. Daarom is het steeds belangrijk van uw kleding op het juiste programma te wassen. Was wol daarom ook steeds op het specifiek voorziene wolprogramma, dit programma zal pluisvorming dan ook gedeeltelijk tegengaan.
3. Was je kledingstukken binnenstebuiten
Was je kleding indien mogelijk binnenstebuiten, dit zorgt ervoor dat de wrijving plaatsvindt langs de binnenkant. Hierdoor zal de pluisvorming vervolgens ook plaatsvinden langs de binnenkant, waar niemand deze kan zien. Zodoende je er veel minder last van zal hebben.
4. Let op voor andere kledingstukken of gebruik een waszak
Indien je uw pluisgevoelige kledingstukken samen met andere kledingstukken wast, kan dit de pluisvorming versterken. Vooral indien het samen gewassen wordt met kleding waar 'scherpe voorwerpen' aanzitten zoals een rits, bepaalde haakjes, knoppen etc. Let dus steeds op en was uw wollen kleding bij voorkeur alleen of samen met andere wollen kleding waar niet al te veel voorwerpen aanzitten. Nog beter is een specifieke waszak waar u het kledingstuk kan insteken zodat het helemaal niet in aanraking komt met andere stuks.
5. Gebruik geen droogtrommel
Droog je pluisgevoelige kledingstukken steeds in de buitenlucht of binnen op een droogrek. Het gebruik van een droogtrommel zorgt voor een ontelbaar aantal aan wentellingen, wat op zijn beurt zorgt voor enorm veel wrijving op het kledingstuk. Zoals eerder vermeld is het net deze wrijving die zorgt voor de pluisvorming. In de winter kan het een beetje langer duren eerdat de kleding droog is, maar het wachten loont zeker en vast de moeite!
Wat kan je doen om de finaal toch aanwezige pluisjes te verwijderen
Met de eerder genoemde tips zal je de pluisvorming zeker en vast kunnen vertragen en op sommige vlakken zelf tegengaan. Echter is en blijft het een natuurlijk proces dat zich zonder uitzondering zal voltrekken. Dus, wat moet je dan doen eens het zover is?
1. Gebruik een pluizendief/pluizenverwijderaar.
Voor de vele mensen die last hebben van pluizen, is er een apparaat uitgevonden dat het verwijderen ervan moeiteloos maakt. De pluizendief, ook wel pluizenverwijderaar of pluizentondeuse genaamd, is een scheerapparaat voor pluizen. Dankzij het specifieke design en het beschermkapje rond de mesjes is de kans op gaten dan ook geminimaliseerd. Let wel op, volg steeds de bijhorende handleiding want indien u dit niet volgt, verhoogt u de kans op gaten uiteraard. Wat steeds een zeer belangrijke tip is om te volgen, is dat men het kledingstuk zeker op een platte ondergrond dient te leggen om zo de kans op het maken van gaten tegen te gaan.
2. Gebruik een pluizenborstel of kledingroller
Een kledingroller of pluizenborstel kunnen beiden gebruikt worden bij het verwijderen van pluizen, echter zijn ze eerder geschikt voor het verwijderen van reeds (deels) loszittenden pluizen. Bij pluizen die nog aan de kleding vastzitten, zal het vaak moeilijker zijn om deze te verwijderen met deze methode. Een kledingroller enerzijds, is een rol waar een soort plakband omheen zit, hieraan zullen de haartjes en pluisjes blijven kleven. Een pluizenborstel anderzijds, is een borstel die bestaat uit een fluwelen stuk stof waar de haartjes en pluisjes op hun beurt aan blijven kleven. Rol of wrijf een pluizenborstel steeds in dezelfde richting over je kledingstuk om de pluisjes ervan te verwijderen. Vanaf het moment dat je klaar bent, kan je de pluizenborstel gemakkelijk schoonmaken door met je hand in tegengestelde richting over de borstel te gaan.
3. Gebruik een rubberen schoenborstel of puimsteen
Het proces is simpel, ga met de rubberen schoenborstel of puimsteen (ons allen wel gekend om eelt te verwijderen) over de plaatsen waar er pluizen gevestigd zijn op het kledingstuk. Let wel op dat je ook hier steeds in één en dezelfde richting moet borstelen om het gewenste resultaat te verkrijgen. Vervolgens zullen de pluizen loskomen op de trui echter is het daarnaast wel aangewezen om deze methode te combineren met de vorige om de optimale uitkomst te verkrijgen. Nadat je de pluizen hebt losgewreven kan je het kledingstuk behandelen met een pluizenborstel of kledingroller om op deze manier al de losgemaakte pluizen van de trui te verwijderen.
4. Gebruik een nagelschaartje voor enkele pluisjes
Indien er zich slechts enkele pluisjes gevestigd hebben op je kledingstuk, dan is het ook steeds mogelijk om deze af te knippen met een nagelschaartje. Het proces gaat als volgt, trek het pluisje omhoog en knip het voorzichtig af, zo simpel is het. Doordat nagelschaartjes veelal kleiner en daardoor preciezer zijn, verklein je dan ook de kans op het beschadigen van kleding tegenover een gewone schaar. Blijf echter wel steeds goed opletten zodat je geen gaten in de kleding knipt. We raden deze methode dan ook niet aan indien er reeds meerdere pluizen op je kleding gevestigd zijn, omdat het bijgevolg zéér veel werk is en de kans op een onoplettendheid tegelijk ook vergroot.
We hopen dat deze tips & tricks jullie helpen om de kleding zo pluisvrij en nieuw als mogelijk te houden.