Meteen naar de content
LEVERING 1-3 WERKDAGEN
GRATIS VERZENDING IN BELGIE
VEILIG ONLINE BETALEN
14 DAGEN RETOURNEREN

Hoe wordt een jeans gemaakt

Het maken van een jeans coverfoto
Bij vele mensen is de jeansbroek één van de favoriete kledingstukken, deze is dan ook niet meer weg te denken uit de kleerkast. Maar hoe wordt een jeans gemaakt?

Bij vele mensen is de jeansbroek één van de favoriete kledingstukken in hun kleerkast. Deze is anno 2022 dan ook niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Chique of casual, de tijdloze jeansbroek maakt je outfit compleet. Maar hoe worden deze jeans broeken nu net gemaakt?

 

De geschiedenis van de jeansbroek

De stof denim dateert reeds van in de 17e eeuw, waar de familie André deze stof voor het eerst produceerde. De stof werd gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder toen ook reeds voor broeken. De jeans broeken of spijkerbroeken zoals wij die momenteel kennen is echter nog niet zo oud, deze werd door Jacob W. Davis en Levi Strauss in 1873 ontworpen en gepatenteerd. Hun broeken werden voorzien van een soort van klinknagels om de zakken te verstevigen, vandaar de naam spijkerbroek. Dit werd gedaan omdat dit type broek oorspronkelijk bedoeld was voor goudzoekers, mijnwerkers en later als werkkleding. Amerikaanse sterren zoals James Dean, Elvis, en Marilyn Monroe gaven deze werkbroek echter een sexy imago en droegen bij aan de popularisering van jeans in de Verenigde Staten en later ook wereldwijd.

Het oogsten van katoen

Het productieproces van een jeansbroek begint, net als bij vele andere kledingstukken, bij het oogsten van katoen. Per jeansbroek worden ongeveer 150 katoenbolletjes gebruikt, welke geselecteerd worden uit de beste oogsten wereldwijd. Nadat de beste katoen geselecteerd is, wordt het gewassen en gemengd. Dit mengproces voegt al de goede eigenschappen van de verschillende soorten katoen tezamen zodat deze nog beter tot hun recht komen. Er wordt voor katoen gekozen omdat dit materiaal zeer goede eigenschappen heeft, zo is het zeer resistent, goed te verven en heeft het een goede verspinbaarheid.

Nadat het mengproces is afgerond wordt de katoen eerst uitgerokken, dit is nodig om de stof klaar te maken voor het spinnen. Tijdens het spinnen wordt van het katoen garen gemaakt. Hiervoor kunnen verschillende technieken gebruikt worden, waarvan de meest traditionele techniek het zogenaamde ‘ringspinnen’ is. Als laatste stap in dit proces worden de gesponnen garen finaal tot een touw gedraaid.

Het verven van de stof

De volgende stap na het mengen, spinnen en draaien is het verfproces. Het touw wordt in een indigoblauw verfbad bewerkt totdat het de gewenste kleur bezit. Hoe vaker het touw in een verfbad wordt bewerkt, hoe donkerder de kleur van de jeans zal worden. Op deze manier kan men allerlei verschillende kleuren jeans bekomen zodat er voor ieder wat wils is.

Het weven en voorkrimpen van de stof

De derde stap in het maken van een jeans is het weefproces. Hiervoor wordt een specifieke weeftechniek gebruikt, ook wel gekend als de keperbinding techniek. Er ontstaat tijdens deze manier van weven een schuine lijn, deze lijn ontstaat uit het feit dat er tijdens het weven één witte draad ‘op’ drie blauwe draden ‘neer’ geweven worden. Dit maakt het weefsel erg sterk en duurzaam, wat net de specifieke eigenschappen van een jeansbroek zijn.

Na het weven van de stof, branden de producenten er nog het pluis vanaf en wordt de stof in verschillende richtingen scheefgetrokken om draaipijpen te voorkomen. Daarna krimpen ze de stof nog even voor. Dit zorgt ervoor dat de broek na aanschaf niet te veel meer krimpt, zodat de pasvorm die jij wenst en gevoelt hebt in de winkel behouden blijft.

Het maken van de jeansbroek

De voorlaatste stap in het proces is het daadwerkelijk maken van de jeans broeken. Een gemiddelde jeansbroek bestaat uit een 15-tal patroondelen die elk uitgesneden worden door een groot snijapparaat. Vervolgens worden deze patroondelen gemerkt met krijt zodat men later weet hoe deze aan elkaar vastgemaakt moeten worden. Dit laatste wordt gedaan door verschillende naaimachines.

Het afwerken van de jeansbroek

Tot slot is er de afwerking van de jeansbroek. Dit is eerst en vooral de wassing die de jeansbroek krijgt, bijvoorbeeld een stonewash, waar de broek samen met vulkanisch gesteente gewassen wordt. Maar daarnaast ook enkele finishing touches, zoals de jeansbroek voorzien van labels of het wegknippen van enkele losse draden die gevormd zijn tijdens het productieproces. Wanneer dit allemaal gedaan is, is de jeansbroek volledig klaar en gereed om naar uw favoriete verkooppunt te vertrekken.

Terug naar blog
Anderen kochten