levering 2-3 werkdagen
Gratis verzending in België
Veilig online betalEN
14 dagen retourneren
<
<
Hoe doe je een handwas?

Hoe doe je een handwas?

Niet alle kleding is geschikt voor de wasmachine, sommige delicate zaken dienen namelijk met een handwas gewassen te worden. Maar hoe doe je dat nu net? Lees onze blog en ontdek onze tips & tricks zodat je klaar bent om zonder problemen aan je handwas te beginnen.

1. Wanneer doe je een handwas?

Aan de binnenzijde van een kledingstuk vind je steeds de specifieke wasvoorschriften van dat artikel. Het is zeer belangrijk om deze altijd te lezen alvorens je uw nieuwe kledingstuk onderhoudt. Door het type materiaal waaruit het kledingstuk bestaat (wol, zijde...) alsook door de aanwezigheid van bepaalde accessoires zoals pailletten, zou het kunnen dat het kledingstuk enkel geschikt is voor een handwas. Dit kan je zien doordat het onderstaande icoontje aanwezig is op het wasvoorschrift. Maar hoe doe je nu zo'n handwas?

2. Het handwasprogramma van je wasmachine

Veel van de moderne wasmachines hebben een delicate was of handwas programma. Dit zijn programma's die specifiek gecreeërd zijn voor delicate stoffen zoals wol of zijde. Dat is uiteraard heel goed nieuws, want dit wil zeggen dat je uw handwas met dit programma toch kan laten draaien in uw machine. Een tip hiervoor: gebruik, als het kledingstuk niet te groot is, een waszakje. Dit voorkomt beschadigingen door bijvoorbeeld de trommel.

3. Een manuele handwas

  1. Maak eerst en vooral een sopje van koud of lauwwarm water. Dit kan je doen in een badkuip, emmer, gootsteen... Maar zorg er steeds voor dat deze wel proper zijn.
  2. Voeg wasmiddel toe dat geschikt is voor een handwas (een fijn- of wolwasmiddel), dit kan in poeder- of vloeibarevorm zijn. Hierbij is het wel zeer belangrijk dat je niet te veel wasmiddel gebruikt. Voor een handwas is een klein beetje reeds voldoende, zeker indien je een emmer of gootsteen gebruikt. Hierbij geldt de gouden regel: beter te weinig dan te veel wasmiddel.
  3. Wanneer het kledingstuk grove vlekken bevat, is het belangrijk om dit eerst wat te laten weken. Ga tijdens het weken echter zeker niet beginnen schrobben of boenen.
  4. Nadat het kledingstuk een tijdje heeft liggen weken om de vlekken los te maken, wil je deze er uiteraard uitkrijgen. Om de vlekken eruit te krijgen is het belangrijk dat het water in beweging blijft, doe dit door het kledingstuk in het water te dompelen. Om beschadiging van het kledingstuk te voorkomen kun je wringen en wrijven het beste vermijden.
  5. Zijn al de vlekken en geurtjes weg, dan is het tijd om het kledingstuk uit te spoelen. Giet het sopje weg en vul het opnieuw met koud water (uiteraard zonder wasmiddel). Dompel het kledingstuk terug onder en knijp het uit zodat het water samen met het wasmiddel dat nog in de kleding zat eruit gaat. Herhaal dit proces totdat er geen zeepbelletjes meer uit de kleding komt. Eventueel kan u het water nogmaals verversen tijdens dit proces zodat het terug vers water is zonder zeep.
  6. Nadat al de zeep uit het kledingstuk verwijderd is, dien je voorzichtig al het water uit het kledingstuk te knijpen. Indien het kledingstuk heel veel water geabsorbeerd heeft en nat blijft dan kan je het ook tusseen twee handdoeken leggen om te drogen.
  7. Leg het vervolgens plat op een schone handdoek om helemaal te drogen (tip: draai het kledingstuk om na een tijdje)
  8. Klaar is kees!

Gerelateerde Blogposts

Afscheiding streep